İkna ve Sunum | Peter Coughther

“İyi bir fikri satma yeteneği, bu fikre sahip olmak kadar önemlidir.” John Hegarty

Reklamcılık, bir fikir işidir. İkna sanatıdır. Fikirleri yaratırken gösterdiğimiz yaratıcılığı, emeği ve hassasiyeti onu satmak, sunmak ve pazarlamak için de göstermeliyiz. Tabiri caizse reklamların da reklamları yapılması gerekiyor. Fikirlerin yaşaması için onlara bu şansı vermek lazım.

Hayatının 10.000 saatini sunumlara ve eğitimlere ayıran yazarımız Peter Coughther’in tavsiyeleri ve uyarıları bu bağlamda altın değerinde. İdeal sunumun gerekliliklerini anıları ve deneyimleriyle anlatması kitabın içeriğini zenginleştirmiş. 

Sunumlarımızı hikayeleştirmek ve ne olursa olsun sunum sırasında kendimiz olmayı başarabilmek etkili bir sunum için en önemli iki husus. “Hiç unutulmayan hikayeler en iyi anlatılanlardır.” diyor yazarımız.

Üniversite ve lise sıralarında birçok sunum izleme fırsatım oldu. Yapılan en büyük hatalardan biri sunumu metinlerle doldurmak ve izleyicilerin okuma yazması yokmuşçasına her slaytı teker teker okumak. Yazarımız gibi ben de slaytların görsel olarak mümkün olduğunca güçlü olması ve böylelikle kelimelere bir bağlam ve derinlik kazandırılması gerektiğine inanıyorum.

Bu kitabı tavsiye eden hocam Sami Altınkaya’ya çok teşekkürler ederim.

Kitapta unutmamak üzere altını çizdiğim satırları sizlerle de paylaşmak isterim.

Keyifli okumalar.

 
 
-Sunum başarının anahtarıdır.
 
-Öğrenmek, öğretmenin anahtarıdır.
 
-Sunum, birine bir şeyi takdim etmek ya da vermektir.
 
-Amerika’da yapılan anketlere göre, topluluk önünde konuşmak ölümden daha korkutucu.
 
-Sunumlar birer fırsattır. Düşüncelerinizi karşınızdaki kitleyle paylaşma fırsatı, onlara kendinizi hediye etme fırsatı.
 
-Eğer işiniz, fikirlerinizin bir müşteri tarafından onaylanmasına dayanıyorsa, onlara gösterdiğiniz ilk fikir mükemmel olma şansı olan fikirdir.
 
-Sunum sırasından birçok insan gerçek hayatta olduklarından farklı olmaları gerektiğini çünkü ne de olsa bunun iş olduğunu kanısından vazgeçmiyorlar. Ve profesyonel gözükmek istiyorlar. Oysa sonunda başardıkları tek şey, sıkıcı olmak. Profesyonel olmayı bırakın ve kendiniz olun. Sahici kendiniz.
 
-Gerçekten iyi sunumlar yapanlar hatalarını kabul eder ve karşılarındaki kitleyi dürüst olmalarıyla ve insan kalabilmeleriyle büyülerler.
 
-Kendi tarzınızı bulun ve ondan faydalanın. Onun üzerinde çalışın, Geliştirin. KENDİ sesinizi bulun. Başka biri gibi olmaya çalışmayın.
 
-Sunumunuzu hikaye haline getirin. Eğlenceli ve insani yapın. Sohbete dönüştürün. Kişisel kılın. Önemli kılın.
 
-Her sunumu bir hikaye gibi düşünün ve gerçekten ilgi çekici bir açılış ve güçlü kapanış yaratmaya odaklanın.
 
-Mükemmel sunumlar yapanlar konularını bilirler. EZBERLEMEMİŞLERDİR.
 
-Komik olun ama fıkra anlatmayan. Mükemmel sunumlar yapanlar nüktedanlardır, hakkında konuştukları durumlardaki mizahı bulurlar.
 
-Mükemmel ekipler pürüzsüz sunum yaparlar. Konuşmalar arası geçişler, bir sonraki konuşmacıya zemin hazırlamak üzere yapılır.
 
-“Ayağa kalkıp hikayenizi netlikle, inançla, ve zarafetle anlatabilmelisiniz.
 
-İnanarak sunum yapın. Eğer söylediğiniz şeye kendiniz inanmıyorsanız, onlar neden inansınlar ki?
 
-Güzellik lüzumsuz şeylerin temizlenmesidir.Zarafet burada yatar. Lüzumsuz şeylerin atılmasında.
 
-Toplantı, istediğinizi elde etmek için söylemeniz gerekeni söylemenize yetecek uzunlukta olmalıdır. Zamanın yarısını kullanıp ve onlara hayatlarının bir kısmını geri verin.
 
-Slaytların görsel olarak mümkün olduğunca güçlü olması ve böylelikle kelimelerinize bir bağlam ve derinlik kazandırması gerektiğine inanıyorum.
 
-Sunumdan önce hem grup hem de tek tek  birey olarak sunum yapacağınız kişiler hakkında mümkün olduğunca çok şey öğrenin.
 
-İnsanlar arası iletişimde 3 uyarıcı vardır: görsel, ses tonu ve kullanılan kelimeler. %55 Görsel, %38 Ses Tonu, %7 Söylenen Söz
 
-Bir şeyi söyleme biçimimiz söylediğimiz şeyden daha önemlidir. (Tartışılabilir.)
 
-Görsel malzemeleriniz de önemli birer iletişimcidir.
 
-Basitleştirin, Basitleştirin, Basitleştirin!
 
-Sunumlarını mümkün olduğunca basitleştirin. Kelimeleri değil görselleri kullanın. Eğer kelime kullanmanız şart ise elinizden geldiğince sınırlandırın. Ve okumayın. Asla slaytlarınızdaki kelimeleri okumayın. Slaytları gören insanlar, okumayı gayet iyi biliyorlar merek etmeyin. Teşekkürler.
 
-Görseller doğru kullanıldığında söylediğiniz sözler için güçlü bir duygusal bağlam yaratabilir ve bunun sonucunda da güçlü, akılda kalıcı bir iletişim yaratabilirsiniz.
 
-Canlı ve renkli bir dil kullanın. Sunum yaptığınız kişilerin zihninde imge yaratan güçlü kelimeler seçin.
 
-Reklamcılıkta değişmez bir kural vardır. En iyi sunumu yapan genellikle kazanır.
 
-Duyguları aktarmanın en iyi yolu kendimiz olmaktır, sunum yaptığımız kişilere anlattığımız şey hakkında ne hissettiğimizi göstermektir.
 
-Yapay olmak öldürücüdür.
 
-Müşterilerin istediği dört şey: kavrayış, inanç, bilgelik ve cesaret.
 
-İyi olduğumuz şey, kendimiz olmaktır.
 
-Hiç unutulmayan hikayeler en iyi anlatılanlandır.
 
-Kendi sözlüğünüzü geliştirmelisiniz.
 
-Bir grafiğin üstünde konuşmak etkilidir çünkü bilgi farklı bir biçimde sunulmuştur. Ancak yazılı kelimeler için aynısını söylemek mümkün değildir çünkü zihne çok fazla şey bindirmekte ve sunulan şeyi anlama becerisini azaltmaktadır. John Sweller buna “Bilişsel Yük” adını veriyor.
 
-Sunum Planlama Formatı: ACTION
1- Action (Dikkat) 
2-Capsule (Kapsül)
3-Theme (Tema)
4- Information (Bilgi)
5- Open To Listen (Dinlemeye Açık Olmak)
6-Next Step (Sonraki Adımlar)
 
-Bir sunumda veya herhangi bir ikna edici bir cümlede “muhtemelen”e yer yoktur. Dinleyici netlik, kararlılık, ve kendine güven ister.
 
-Sunumlarınızda veya ikna edici konuşmalarınızda beklenin ötesinde iş çıkarmalı ve onları hem şaşırtan hem de keyiflendiren şeyler ortaya koymalısınız.

Comments are closed

İletişime Geç
Merhaba 👋🏻
Markanıza birlikte değer katalım!