Pazarlama gurularından yazar, danışman Seth Godin, kitabına tabuları yıkarak başlıyor. Pazarlamacıların ve pazarlamaya ilgi duyanların neredeyse adı gibi bildiği 4 P’nin artık yetersiz olduğunu öne sürüp ortaya yeni bir P daha atıyor. İşte bu yeni P Purple Cow (Mor İnek), en kısa tanımıyla da “Farklılaşmak” diyebiliriz. Seth Godin’in fikir liderliğini yaptığı bu teoriye göre hepsi siyah beyaz renkli bir inek sürüsü içinde hiç birinin bir diğerinden farkı yoktur. Ancak Godin diyor ki: Aralarından bir tanesi mor renkte olmuş olsa diğerlerinden kolayca ayırt edilir.
Peki neden farklılaşmak gerekiyor? Cevap basit. İşletmelerin rakipleri arasından sıyrılabilmeleri için kimi zaman risk almaları ve Mor İnek olmaya çalışmaları gerekmektedir.
Kitap, Mor İnek’in tanımlamalarını ve kapsamını anlattıktan sonra sizi bir yolculuğa çıkarıyor, örneklerle, tavsiyelerle kendi alanınızda veya pazarınızda nasıl farklılaşabileceğinizin ipuçlarını veriyor.
Eğer pazarlama, reklamcılık ve girişimcilik konularına ilginiz varsa, bu kitabı sizlere rahatlıkla tavsiye edebilirim.
Kitapta unutmamak üzere altını çizdiğim satırları sizlerle de paylaşmak isterim.
Keyifli okumalar.
-Pazarlama uzmanları yıllardır pazarlamanın P’sinden söz ediyor. Bunlardan bazıları şöyle:
Product (Ürün)
Price (Fiyat)
Promotion (Promosyon)
Place (Yer- Dağıtım)
Position (Konumlandırma)
Publicity (Bilinirlik)
Packing (Ambalaj)
Kulaktan Kulağa Yayılma (Pass Along)
… ve Seth Godin’e göre birde Purple Cow (Mor İnek) yani İNOVASYON!
-Ürününüz, ilk benimseyen (early adopters) kitleye cazip gelen bir tasarıma sahip olmalı.
-Bir marka ya da yeni bir ürün, özünde bir fikirden başka bir şey değildir. Yayılan fikirler, yayılma şansı bulamayanlara kıyasla başarıya daha kolay ulaşırlar. Yayılma şansı bulabilen fikirlere FİKİR VİRÜS diyorum.
-Büyük oyuncularla aynı sahneden oynamak istemiyorsanız, yapmanız gereken şey, büyük bir pazar yerine niş bir alan bulmaktır.
-Yapmanız gereken pazarın gerçek manada arayacağı ürünler, hizmetler ve teknikler geliştirmektir.
-Büyük şirketler oyunu kuralına göre oynamadıkları için hile yapıyor gibi görülenebilirler. PEKİ SİZ NEDEN HİLE YAPMIYORSUNUZ?
-Müşterilerinizden farklı olmaya çalışın. En kârlı grubu bulun ve reklamlarınız büyük kitleler yerine o gruba hitap etsin.
-Herkesin kendi derdine düştüğü bir pazarda kalabalıktan sıyrılmaya çalışmamak, sizi görünmez yapar.
-Eleştiriyi sevmiyoruz ve ondan kaçıyoruz, saklanıyoruz böylece başarısızlığımızı garanti altına alıyoruz.
-En iyi tasarım, sorun çözen tasarımdır. Ama bu tasarıma güzellik ve estetik katabilirseniz, işte o zaman topu doksana atmış olursunuz.
-Ölçüm yapmak, neyin ters gittiğini itiraf etmek demektir. Ölçüm yapan, kendini geliştirir.
-Ambalaj (packing) dediğimiz şey, bir ürünü kullanma deneyiminin en değerli parçası.
-Ders basit. Pazarınız ne kadar büyük ve değişime karşı ne kadar dirençliysem müşterilerinize kadar meşgulse, Mor İnek’e duyulan ihtiyaç o kadar büyüktür. Yarım yamalak önlem alanlar çuvallamaktan kurtulamaz.
-Mor İnek ürünleri ortaya çıkaran, taktikler ya da planlar değil, şirketlerin ürünlerini farklı kılacak sivrilikleri (bilerek ya da tesadüfen) keşfetmekte kullandıkları süreçlerdir.
-Mesajda duruluk ve sadelik, onun daha çarpıcı ve ilginç olmasını sağlar.
-Yaratılacak Mor İnek konusunda fikir birliği arayanlar, başarı şanslarını azaltmaktan başka bir sonuç elde edemezler.
-Pazarlama ürünün icat edilmesi eylemidir. Dizayn yapma çabası, üretme hüneridir. Onu fiyatlandırma sanatı, satma tekniğidir.
-Kendinize sorun: “Neden Olmasın?” Yapmadığınız şeylerin arkasında hemen hemen hiçbir zaman geçerli bir sebep yoktur. Ya korkudur, ya atalet ya da öteden beri “Neden Olmasın?” sorusunu sormayan birinin olmayışıdır tek sebep.